hits

«Loddrett overtramp»

imageimage
Lørdag 9. januar 2016 blir den ikke viderelevert!

På lørdager tar jeg meg ofte tid til å løse Demokratens kryssord. Jeg kaster ikke avisen når jeg er ferdig med den, men leverer den videre til min datter (34) som har Downs syndrom. Lørdag 9. januar blir den ikke viderelevert.

Krenkende
Først uttrykket «lidende av Downs syndrom», overtramp i seg selv, for deretter at løsningen skal være det utgåtte, og for svært mange det krenkende ordet «Mongoloid». Hva kryssordutarbeideren har hatt i tankene vet jeg ikke, men han/hun legger til ordet «Allosomer» med løsning «Kromosomer» vannrett og tvers over ordet «Mongoloid».

Funksjonsnedsettelser, bistandsbehov eller utviklingshemming kan i vår tid ikke generaliseres eller slik kryssordforfatteren omtaler spesifikt «Downs syndrom» som lidelse. Ordene vi bruker i omtale av mennesker har endret seg og endres løpende. Navn på kryssordforfatteren er ikke oppført og må derfor oppfatte at det er redaktøren selv som står bak. Ordbruk vitner om manglende kunnskap, holdning, generalisering, diskriminering og at avisen er i utakt med utviklingen de siste tyve årene i synet og omtale av fullverdige borgere/avislesere og kryssordløsere.

Comments

comments

By | 2017-05-19T09:29:51+00:00 januar 9th, 2016|Diverse, Politikk|0 kommentarer

About the Author:

Bjørnar Laabak er gruppeleder i Fredrikstad FrP. Han var ordførerkandidat for Fremskrittspartiet i Fredrikstad i 2015 og i 2019. Han er 1. vara til Stortinget for Østfold FrP i perioden 2017-2021. Han er 2. kandidat på listen til Østfold FrP i 2021.